Haberler

Çinde yeni ortaya çıkan “Hantavirüs”

Çinde yeni ortaya çıkan “Hantavirüs”

Çin’de “Hanta Virüs” isminde yeni bir bulaşıcı virüs çıktı! Çin’in Yunnan eyaletinde bir kişinin otobüs seyahati sırasında hanta virüs yüzünden öldüğü öğrenildi. Otobüsteki 38 kişi karantinaya alındı. Virüs, fare ve sincap gibi kemirgenleri yemekten insana geçiyor.

Ancak bazı araştırmalar sonucu virüsün yeni olmadığı , kemirgenlerde bulunan bir virüs olduğu , insandan insana bulaşmadığı , Çiğ et yemek ve çiğ süt içmekten kaynaklanan bir hastalık olduğu ve ölümcül olduğu saptanmıştır.

Hantavirüs Belirtileri Nelerdir ?

Her mevsimde görülebilmesine rağmen, nisan ve temmuz ayları arasında daha fazla risk oluşturur. Bilinene göre hantavirüs insandan insana bulaşmaz. Sadece kemirgenlerden bulaşır ve ölüme neden olur. Bulaşıcılığı yoktur.

Normal oda sıcaklığında 2-3 gün yaşayan virüsün, sıcaklık ve nem oranına bağlı olarak yaşam süresini uzayabilir. Bu virüsün bulaştığı kişide ateş, kas ağrısı, öksürük, baş ağrısı, bulantı, kusma, titreme, genel durum bozukluğu, bulanık görme ve ardından başlayan akciğer ödemi görülür. Dünyanın çok sayıda ülkesinde bu virüse rastlanabilir.

Hantavirüs nasıl bulaşır ?

Hantavirüs’ün taşıyıcısı, pamuk faresi diye anılan Sigmodon hispidusdur. Bu farenin anavatanı Güney, Orta ve Kuzey Amerika’dır ve Türkiye’de görülmediği söylenmektedir.

Dolayısıyla Türkiye’de Hanta virüs bulunma sıklığı çok azdır. Bu fare kırsal bölgelerde yaşar ve ancak şehirlere ulaştığında ve temas edildiğinde insanlar için bir tehlike oluşturur. Farelerin kendileri virüsten etkilenmezler. Bu yüzden hastalık hakkında laboratuvar deneyleri ile çok fazla bilgi edinilememektedir.

Yorum ekle