Değerli medyasistan.com okuyucuları. Bu yazımızda “Hem Çalışıp Hem Oyuncu Olabilir Miyim?” Sorunuza yanıt vermeye çalışacağım.
Yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
Oyunculuk İle İlgili Önceki Yazılarımızdan…
Oyunculuk ile ilgili daha önceki yazılarımızı da takip etmenizi öneririm.
Diğer yazılardan bağzıları;
Oyuncu Olmak İstiyorum. Benden oyuncu olur mu?
Oyuncu Olmak İçin Neler Yapmalıyım? Neler Gerekir?
Oyunculuğu Meslek Edinmeli Miyim ? Oyunculuk Bir Meslek Midir?
Oyunculukta Para Var Mı? Para Kazanılır Mı?
Oyuncu Olmak İçin Yetenek Gerekir Mi?
Oyuncu Olmak Kolay Mı? Zorlukları Var Mı?
Oyuncu Olmak İçin Figüranlık Şart Mıdır?
İyi Bir Oyuncu Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Hem Çalışıp Hem Oyuncu Olabilir Miyim?
Hem çalışıp hem oyuncu olabilir miyim? Sorusu çoğu oyuncu adayının kafasında yer edinmektedir. Bu düşünce büyük ihtimalle oyunculuğun basit bir iş olduğunu düşünmenin getirdiği bir fikirdir. Daha önceki yazılarımda bazı yerlerde de değindiğim gibi oyunculuk çok zaman gerektiren tabiri caizse tam zamanlı bir iştir. Hatta genel olarak çoğu meslekten daha çok zaman gerektirebilir.
Kafamızda yer eden bu soru bazen maddi imkansızlıklar sebebiyle de oluşabilir. Tabi ki bir gelir kaynağı olmayan, çalışmak zorunda olan kişiler için haklı bir sebep olabilir. Ancak oyuncu olmayı kafaya takmış, bu işe yeni başlayan biri olarak ilk etapta yardımcı oyuncu (figüran) olarak çalışmaya başlasanız bile size zaman gerekecektir. Bir dizi setine yardımcı oyuncu (figüran) olarak gitseniz bile 1 dakikalık bir çekim için bir gün, bazen daha fazla beklemeniz gerekebilir. Bu sebeple hali hazırda çalıştığınız işinizden her gün izin alıp gitmeniz de mümkün olmayacaktır. Dediğim gibi oyunculuk, en alt kademesi yardımcı oyunculuk (figüranlık) yaptığınızda bile tam zamanlı bir iştir. Oyunculuk çok zaman, sabır ve emek gerektiren bir meslektir.
“Sadece hafta sonları, izin günlerimde oyunculuk yapsam olmaz mı?” Gibi düşünceler içerisinde de olabilirsiniz. Ancak oyunculuk ajansları, özellikle yardımcı oyuncu (figüran) sağlayan ajanslar çok yoğun çalışıp, size çok ihtiyaç duyabilir. Siz sadece hafta sonu gelirim deseniz bile, sürekli müsait olan oyuncular daha çok gözde olacak ve siz yine gözlerden uzak olacak ve büyük ihtimalle çok fazla tercih edilmeyeceksiniz.
Öncelikle anlamamız gereken konu şudur. Oyunculuk bir meslektir. Yani bu işe tam zamanlı emek vermek gerekir. Yan bir iş, hobi, eğlence olarak yapılacağını düşünmek çok büyük hayal kırıklıkları yaratacaktır.
Eğer oyuncu olmaya kararlıysanız, bu mesleği yapmak istiyorsanız, sadece bu mesleği yapmalısınız. Zaten ülkemizde yapılan tv ve sinema yapımları oldukça uzun metrajlı ve kısa sürelerde hazırlanmakta ve oyuncular ekstra efor sarf etmektedir. Çoğu setlerde yaşanan şeyler artık haberlerde sürekli anlatılmaktadır. Gece gündüz çalışan oyuncuların sitemleri bile sosyal medyada görülmektedir.
Hem Çalışıp Hem Oyuncu Olabilir Miyim?
Bu konuyla ilgili kendi deneyimlerimden örnek vermek isterim. Ben bu mesleğe tam zamanlı olarak, yardımcı oyuncu (figüran) sağlayan bir ajansa kayıt olarak başladım. Bir anda öyle bir yoğunluğun içerisine düştüm ki oldukça şaşırdım. Her gün bir bazen iki bazen üç projeye çağırılıyordum. Tabi bir günde bir proje tüm zamanınızı alıyor. Bazen bir sahne için sabahın ilk saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar beklememiz gerekiyordu. Hafta sonu da dahil olmak üzere her gün çağırılıyordum. Tabi artık ajansta tanınmaya başlayınca daha çok tercih edilmeye başlandım. Özel işlere yönlendirilmeye başlandım.
Zamanla profesyonel işlere çağırılmaya başlandım. Tabi ben de bazı maddi imkansızlıklar sebebiyle yine kendi mesleğime devam etmek zorunda kaldım. İşe başladıktan sonra ajansımdan gelen profesyonel oyunculuk tekliflerini geri çevirmeye başlayınca unutulmaya başlandım ve belli bir süre sonra hiç aranmamaya, tercih edilmemeye başlandım. O sıralar ana cast oyuncusu olarak bile çağırıldım, ancak çalıştığımdan dolayı bu teklifi de reddettim. Daha sonra Ajans tarafından hiç aranmadım. Emek verip bir yerlere geldiğim ajansımdan kaydım silindi ve ana cast oyuncusu olarak nitelendirildiğim tüm emeklerim boşa gitti. Daha sonra aynı ajansa gittiğimde, sıfırdan başlamam gerektiğini bildirip istersem yine setlerle yardımcı oyuncu (figüran) olarak gidebileceğimi söylediklerinde bu yazdıklarımın önemini anladım.
Benim hikayemden de anlayacağınız gibi bu işi her çağırıldığınızda hazır olarak yaparsanız, belli bir süre sonra çok güzel yerlere gelebilirsiniz. Ancak başka bir iş yaparken, oyuncu olmayı düşünüyorsanız hayat buna izin vermeyecektir. Sizlere ümit verip yanlış hayallere sürüklemek yerine, gerçekçi olmayı, hayallerinizi boşa harcamamanızı tavsiye etmek isterim.
Maddi imkanınız var ise, bu işi tam zamanlı yapmanız hem öğrenmek açısından hem oyunculukta kariyer yapabilmeniz açısından gereklidir.
Bunlar konunun yazarı olarak benim kendi fikirlerimdir. Bu işin içerisinde bulunan biri olarak kendi bilgilerimden ve tanıdığım oyuncu arkadaşlarımdan, büyüklerimden gördüğüm duyduğum bilgiler de bu yöndedir.
Oyunculuk ciddi bir meslektir. Hafife alındığında hayal kırıklıkları yaşatabilir. Her insan sevdiği işi yapmalıdır. Sevdiği işi yapan kişi tüm zorluklara rağmen huzura erişecektir.
Konularımızı çok uzun yazmak istemiyorum. Kısa ve öz olması daha uygun geldiği için yine bu konuyu da burada sonlandırmak istiyorum.
Tüm oyuncu ve oyuncu adayı arkadaşlara başarılar diliyorum.
Oyunculuk ile ilgili yeni konular için medyasistan.com sitemizi takipte kalınız.