Kıymetli medyasistan.com okuyucuları bu yazımda “Oyuncu olmak için neler yapmalıyım?” sorusuna bazı yanıtlar vermeye çalışacağım. “Oyuncu olmak için neler yapmalıyım?” isimli makalemizi sonuna kadar okumanız, oyunculuk konusunda bazı temel bilgiler edinmenize yardımcı olacaktır.
Oyuncu Olmak İçin Neler Yapmalıyım?
Bir önceki yazımızda “benden oyuncu olur mu?” sorusuna yanıt vermeye çalışmıştım. Yazıya gitmek için “Benden Oyuncu Olur mu?” tıklayınız.
Oyuncu olmak için çabalamayı, bu zorlu yolculuğa girmeyi kabul etmiş olmalısınız ki bu yazıyı okumaktasınız.
Oyuncu olmak için neler yapmalıyım ? sorusuna yanıt vermeye çalışalım. Hiç bir bilginiz olmadan bir mesleğe adım atmak istiyorsunuz. Tahmin ettiğiniz gibi birçok zorlukla karşılaşacaksınız. Öncelikle bu mesleğin okulunu okumuş belki yüzbinlerce oyuncu bulunuyor. Oyunculuk üzerine okumuş profesyonellerin bile birçoğu bu piyasada iş bulamayabiliyor. Ancak başka bir durum var ki şu anda oyunculuk kariyerinde zirvede bulunan kişilerin hepsi konservatuar vs. eğitimi almış kişiler değildir. Başka mesleklerden başka eğitimlerden geçmiş kişiler de oyunculuk mesleğine yönelip, bu konuda çok büyük başarılar elde edebiliyor.
Oyuncu olmak için neler yapmalıyım ?
Tabi ki hangi meslek olursa olsun öncelikle o iş için iyi bir savaş vermek gerekir. Ne kadar başarılı olacağınız, sizin ne kadar istekli ve ne kadar savaşçı olacağınıza bağlıdır. Ben de zamanında oyuncuk mesleğine hiçbir bilgim olmadan girmiştim. Şu anda oyunculuk ile ilgili bir kariyer sahibi olmayı başardım. Kendimden yola çıkarak bu bilgileri sizlere aktarıyorum.
Oyuncu Olmanın En Büyük Destekçisi Özgüvendir.
Oyuncu olmak için önce kendinize güvenmeniz ve inanmanız gerekiyor. Kendinize olan özgüveniniz gireceğiniz bu yolda sizin en büyük destekçiniz olacaktır. Daha sonra çok fazla boş zamana ihtiyacınız olacak. Mesleğiniz varsa, tam zamanlı bir işiniz varsa oyunculuk için gereken zamanınız pek fazla yok demektir. Oyunculuğun ciddi bir meslek olduğunu anlamamızda fayda var. Tabi bir hobi, eğlence olarak yapmak istiyorsanız o zaman işler değişir. Çünkü hem tam zamanlı çalışıp hemde oyuncu olmak istiyorsanız bu çok mümkün görünmüyor demektir. Bu konuyu başka yazılarımda aktarmaya çalışacağım.
Bir mesleğim yok veya mesleğimi oyunculuk olarak değiştirmek istiyorum, kendi işim var, boş zaman için maddi imkanım var diyorsanız, oyunculuğu bir meslek olarak kabullenip iyi bir kariyer için savaşmaya kararlıysanız devam ediyoruz.
Her meslekte olduğu gibi oyunculukta da kariyer basamaklarını adım adım çıkmak gerekiyor. Bir anda bir dizide veya sinema filminde başrol yada ana kast karakteri olacağınızı düşünmeyin.
Bu konuda şöyle düşünelim; diyelim ki birinci dereceden akrabanız büyük bir yapımcı veya yönetmen. Bu kişiler bile sizi filminde büyük bir rolde oynatamaz. Zaten siz de ilk etapta böyle bir rolü üstlenemezsiniz. Bizim gerçekçi olmamız gerekiyor. Tabi ki ilerleyen zamanlarda gelişerek her rolü rahatlıkla kaldırabilirsiniz ve o zaman tanıdık, eş dost yardımına da ihtiyacınız kalmaz.
Boş zamanınızı ayarladınız. Artık oyunculuk kariyerine başlamak için hiçbir engeliniz kalmadı. Bu durumda öncelikle size MEB destekli oyunculuk eğitimi veren ciddi kurumlarda kısa süreli de olsa eğitim almanızı öneririm. Bir okul gibi uzun süreli eğitim veren özel kurumlar da var, kısa süreli eğitim veren özel kurumlarda. Ben size eğer maddi imkanınız ve bolca zamanınız varsa uzun süreli eğitimi öneririm. Ancak kısa süreli de olsa bir eğitim almanız çok önemli. Bu kurumlarda diksiyon da dahil olmak üzere oyunculuk için gereken altyapı size öğretilecektir. Sakın bu eğitimi zaman kaybı olarak algılamayın. Emin olun ki bu eğitimlerde geçireceğiniz zaman kayıp değil kazanç olacaktır.
Bu tarz oyunculuk eğitim kurumları size oyunculuk altyapısını öğretmek dışında kendinize olan güveninizi de oldukça arttıracaktır. Bu işte en önemli şeylerden olan utangaçlık, çekingenlik gibi duyguları bilinçaltınızda en aza indirecektir. Zira kamera önünde veya seyirci karşısında olduğunuz zaman bu duygular sizi anlamadığınız bir şekilde saçmalamak gibi bir durumun içine sokabilir. Yapabileceğinize inandığınız performansın yanında bile geçemeyebilirsiniz. Mesela evde ayna karşısında kusursuz oynadığınız, her kelimesini ezbere bildiğiniz bir senaryoyu kamera karşısında tamamen unutup, eliniz ayağınıza dolaşabilir.
Oyunculuk eğitimi veren MEB destekli özel oyunculuk kurum önerileri hakkında ileride bir makale paylaşacağım.
Eğitiminizi aldınız, artık oyunculuk, kamera, sahne hakkında iyi bir bilgi birikiminiz oluştu. Artık kendinizi, televizyondaki oyuncular gibi bilgili ve yetenekli hissediyorsunuz. Bunlar sizi eğitim almadan önceki durumunuzdan çok farklı bir yere getirmiş oldu. Ancak hala yolun başındasınız. Bu meslekte en önemli gelişim aracı pratiktir. Bu aşamadan sonra size bol bol pratik yapmak kalıyor. Öyle ki her gününüzü her saatinizi dizi, sinema, tiyatro gibi oyunculuk gerektiren mecralarda geçirmeniz gerekiyor.
Sizlere önerim oyunculukla ilgili kitaplar okumanız, dizi-sinema filmlerini oyunculuk yönünden iyice incelemeniz ve tabi ki en önemlisi uygulamalı pratik yapmanız (dizi-sinema projelerinde ne rol olursa olsun oynamanız) yönünde olacaktır. Çünkü artık bu sizin mesleğiniz olacak.
Tekrar gerçekçi olmalıyım ki, büyük menajerler veya menajerlik şeklinde çalışan büyük oyunculuk ajansları ilk etapta sizi kabul etmeyecektir. Sizin televizyonda rol aldığınız kesitleri görmek isteyeceklerdir.
İlk etapta çok büyük projelere profesyonel değilde daha alt kademelerde oyuncu gönderen oyunculuk ajanslarına katılmanızı öneririm. Yardımcı oyuncu (figüran) olarak sizi kullanmalarına izin vermeniz gerekecek. Bu oyunculuğun en bunaltıcı yönüdür. Ama ilk etapta bunlara göğüs germeniz gerekecek. Ancak bu yazdıklarım gözünüzü korkutmasın. Eğer oyuncu olmayı gerçekten istiyorsanız yardımcı oyunculuk (figüranlık) da size oldukça keyifli gelecektir. “Yardımcı oyunculuk ile ilgili en önemli ajanslar” ile ilgili yazımızı da takip etmenizi öneririm.
Kayıt olduğunuz yardımcı oyuncu ajansları sizi sürekli dizi-sinema projelerine yollayacaktır. Bazen yoldan geçen adam, bazen parkta oturan kadın, bazen sokakta birbirine girmiş halk olarak yüzünüz hiç görünmeden oynamanız gerekecek. Benim tavsiyem bu ajanslara kayıt olmanız ve ne kadar dizi-sinema setine gidebiliyorsanız gitmeniz yönündedir. Çünkü gittiğiniz setlerde rolünüzün bir değeri olmasa bile o ortamı görmeniz, aşina olmanız çok önemlidir. Bazen birkaç saniyelik bir çekim için tüm gün beklemeniz gerekecek. Ama siz orada bir gözlemci olarak bulunmalısınız. Orada profesyonel oyuncular ile beraber bulunacaksınız.
Televizyonda gördüğünüz, hayranlıkla izlediğiniz büyük oyuncular ile yan yana oturup yemek yiyeceksiniz. Çekim yapılan sahneleri oyunculukları çok yakından göreceksiniz. Set ortamını, çalışma şeklini, yönetmeni, kameraları, açıları, her şeyi gözlemleyip, her şeyi öğreneceksiniz. Çok zaman geçmeden siz de kamera karşısında neler yapmanız gerektiğini pratik olarak anlayacaksınız. Kameraya karşı çekingenliğinizin de zamanla azalmaya başladığını anlayacaksınız. Yavaş yavaş oyunculuğunuzun geliştiğini görmüş olacaksınız. Bazen beklemekten sıkılabilirsiniz, bunalabilirsiniz ancak, bir eğitim olarak düşünürseniz ileriye yatırım olduğunu kesinlikle anlayacaksınız. Ayrıca setlerde ne kadar beklerseniz bekleyin yine de genel olarak keyifli bir iş olduğunu söylemeliyim.
Ajansınızda belli bir süre sonra audition çekimi yaparak dizi, sinema gibi mecralarda senaryo ezberleyerek birkaç dakikalık roller alabilirsiniz. Mesela bir dizide ana kast olarak kalıcı bir rolde de oynayabilirsiniz. Bu gibi oyunculuklar ile kendinizi ve kariyerinizi geliştirmiş olacaksınız. Oynadığınız sahnelerinizi toplayarak showreel oluşturup daha gelişmiş ajanslarla çalışabilir, hatta bir menajer ile anlaşıp daha profesyonel rollerde oynayabilirsiniz. Bu seviyelere geldiğiniz zaman çektiğiniz tüm sıkıntılara hem maddi hemde manevi olarak değdiğini anlayacaksınız. (Bu paragrafta yazdıklarım için detaylı konularımızı takip edebilirsiniz.)
Tabi bu anlattığım şeyler, bu birkaç satırı okumanız kadar hızlı olmayacaktır. Dediğim gibi azminizi, isteğinizi hiçbir zaman terk etmeyip savaşmanız gerekecektir. Savaşmak kesinlikle kazanmanızı sağlayacaktır. Umarım “Oyuncu olmak için neler yapmalıyım ? sorunuza yanıt verebilmişimdir.
Gireceğiniz bu zorlu, ama keyifli yolculukta sizlere başarılar dilerim.
Oyunculuk ile ilgili tüm konularımızı okumanızı tavsiye ederim.
Medyasistan.com