Değerli medyasistan.com okuyucuları; bu yazımda senaryo nedir ? Senaryo yazmak kolay mı ? Zor mu ? gibi sorularınıza yanıt vermeye çalışacağım. Sitemizi ve diğer konularımızı inceleyip, takipte kalmanızı tavsiye ederim.
Senaryo Yazmak Kolay mı ? Zor mu ? Herkes Senaryo Yazabilir mi ?
Değerli arkadaşlar, senaryo günümüzde birçok kişi tarafından takip edilen bir konu. Aynı zamanda çok önemli ve değerli bir meslek. Yaşadığımız zaman itibarı ile dijital hayat ön planda olduğu için hemen her kişi muhakkak film, dizi, tiyatro gibi görsel medyayı takip ediyor. Tabi ki yapılan işlerin kalitesini en iyi değerlendiren kişi de seyirci oluyor. İzlediğimiz bir filmde veya dizide konuya göre yorumlar yapıyoruz, eleştiriyoruz, eğer beğenirsek reyting rekorları kırdırıyoruz. (Herhangi bir görsel işi takip eden kişi o işin eleştirmeni olarak kabul edilir.)
Bazı kişiler televizyonunun veya bilgisayarının başında, keyifle dizisini veya filmini izleyip, bazen ağlar bazen güler, gerilir, sinirlenir. Ama film veya dizi bittikten sonra normal hayatına geri döner. Evet, bu hareket normal izleyici durumunda böyledir.
Ancak bazı kişiler, izlediği görüntüyü fazla eleştirir, başka yapımlar ile karşılaştırır, bazen aynı konuda yapılmış işleri uluslararası olarak karşılaştırır. Arasındaki kalite farkını hisseder, bu konuda eksiklikler yapıldığını düşünür. Kendi adına bazı girişimler yapmaya karar verir. İşte bu kişiler artık, izlediği film veya dizilerden keyif almak yerine, sadece araştırmaya başlar. Daha sonra “Ben daha iyisini yaparım !” gibi bir yargıya gider. Bu kişilerden bazıları senarist olmak için bazı uğraşlara girer. Burada devreye yüzlerce değişken girer ve yüksek oranda, hızlı bir şekilde pes edip hayatlarına devam ederler.
Senaryo, çok büyük dikkat ve zaman gerektiren aşırı disiplinli bir meslektir. Bu mesleği profesyonel olarak yapan kişiler (Özellikle ülkemizde) o kadar yoğun çalışırlar ki, çoğu zaman sosyal hayatları tamamen yok gibidir. İş konuşmaya geldiğinde bir çoğumuz maalesef “Ben daha iyisini yaparım.” yargısında bulunuyoruz. Bu şekilde hiç bilgisi olmadan senaryo yazmaya niyetlenen birçok kişi bulunuyor. Ancak yazmaya başlayınca kalem yerinden oynamıyor. Çünkü bir hikaye gerekiyor ve bunu anlatmanız gerekiyor. Hikayenizi yazarken de, daha önce izleyip değerlendirdiğiniz işler aklınıza geliyor ve daha iyisini yazmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Böylelikle çoğu vaat, heves, inat daha başlamadan sona eriyor.
Bazı durumlarda ise biraz daha ileri gidiliyor, senaryolar yazılıyor. Ancak yazılan senaryolar ilk amatör işe sunulduğunda bile ret cevabı ile karşılaşıyor. Çünkü senaryo yazmak çok hafife alınıyor ve yazılan alelade senaryolar hiçbir otorite tarafından kabul edilmiyor.
Senaryo Yazmak Kolay mı ? Zor mu ? Herkes Senaryo Yazabilir mi ?
Yazılan profesyonel senaryolar bile günümüz otoriteleri tarafından çok zor kabul görürken, bu işin ciddiyeti o kadar düşürülmüştür ki, bu konuyu özellikle bu şekilde detaylı açıklamayı tercih ettim.
Yaşadığım bir durumdan örnek vermem gerekirse; bir gün bir arkadaş bana ulaştı ve elinde on yılı aşkın süredir kaleme aldığı, dünya çapında infial yaratacak, bütün otoriteleri alt üst edecek olağanüstü bir senaryo olduğunu dile getirdi. Kendisinden sinopsis (Hikaye özeti) istedim. Gönderdiğinde hikaye benim de dikkatimi çekti. Senarist kişi ile detaylı görüşmeler yaptım. Senaryosunun hazır olduğunu her şeyin tamam olduğunu söyledi. Ben de buna güvenerek piyasanın en büyük yapımcılarından iki tanesine sinopsisi ilettim. Hikaye onların da dikkatini çekti ve senaryoyu istediler. Ancaaak… Senaristten senaryoyu istediğimde (iş ciddiye binince) henüz hazır olmadığını, kendisine bir ay süre vermem gerektiğini söyledi. Böylece beni çok iyi şekilde ikna eden bu senarist sayesinde yapımcılara karşı çok büyük mahcubiyet yaşadım.
Yani senaryo yazdım, hazır diyen ve şuanda herkesi acımasızca eleştiren binlerce kişi bulunuyor. Bunu bilmenizi ve zor şartlarda gerçek senaryolar yazan kişileri acımasızca eleştirmemenizi önemle rica ediyorum.
Sonuç olarak, senaryo yazmayı bir hobi, geçici bir heves gibi düşünüyorsanız lütfen çok zamanınızı harcamadan bırakın. Ancak, hiç senaryo yazmamış olsanız bile, bu işi gerçekten yapmak istiyorsanız, bu iş imkansız bir iş değil. Hatta kendi hikayenizi yazdıkça inanılmaz mutlu ve huzurlu hissedeceksiniz.
Eğer bu işin okulunu okumadıysanız, tabi ki bazı eğitimler almanız gerekecek. Bunları da seve seve yapacağınızdan eminim.
Senaryonuzu çok düzenli, kuralına uygun ve her gün yazmaya devam ederseniz, muhakkak başarıya ulaşacağınızı bilin. Pes etmeyin, düştükçe kalkmayı bilin. Çünkü başarının en büyük anahtarı hatalardan ders çıkartarak ve gelişerek ısrarcı olmaktır.
Senaryo ile ilgili medyasistan.com sitemizin diğer senaryo konularını takip edebilirsiniz.
Cevap yok